Wijkschooltje wordt gezinswoning.

VAN WIJKSCHOOLTJE TOT GEZINSWONING

2003: We zijn al een hele tijd op zoek naar een oud pand om te renoveren. We hebben al ettelijke herenhuizen en boerderijtjes bezocht als we plots een piepkleine aankondiging in een krantje zien: ‘wijkschooltje te koop’.
Diezelfde week gaan we de school bezoeken met de makelaar. Het is onmiddellijk duidelijk: dit is wat we zoeken. Een gebouw met een ziel en een geschiedenis.
Het pand biedt heel veel mogelijkheden, de klassen zijn ruim, met hoge plafonds. Ze kunnen zo goed als intact gelaten worden om er een keuken of een woonkamer van te maken.

Denkwerk

Iedereen verklaart ons gek om in zo’n avontuur te springen, zelfs een paar aannemers, maar niets of niemand kan ons tegen houden. Het echte denkwerk kan beginnen. Hoe delen we het in? De centrale gang deelt het gebouw in twee stukken. De twee klassen links van de gang worden living en keuken, die aan de rechterkant kunnen perfect omgebouwd worden tot slaapgedeelte, badkamer en bureau.

Hergebruik

We gaan zoveel mogelijk voor recuperatie en hergebruik van materiaal.
De vloeren worden zorgvuldig uitgebroken, tegel voor tegel schoongemaakt en opnieuw geplaatst, deze keer op een geïsoleerde ondergrond. De vele verflagen worden van de deuren gehaald om het naturelle hout volledig tot zijn recht te laten komen.
De plankenvloer op de eerste verdieping wordt afgeschuurd, behandeld tegen houtworm en vernist.
De stenen gootsteen werd in ere hersteld, net als de authentieke waterpomp.

Afwerking

De afwerking voeren we voor een groot deel zelf uit in verschillende fasen. We gebruiken een landelijk kleurenpalet met beige, bruin en off white in de hoofdrol. Ook de gordijnen en de zetels worden in deze kleurtinten gekozen.
Enkel de gang springt eruit met een groenblauwe kleur.
Op de meeste muren wordt kalkverf gezet, een natuurlijk product dat vochtregulerend is en vroeger veel werd gebruikt.

De schoolsfeer van vroeger

Na de renovatie moet duidelijk zijn dat het gebouw vroeger een school was. Getuige daarvan zijn de kapstokken in de gang, de oude landkaart, het schoolbord in de keuken, het schoolbankje,…

De orangerie

Onze laatste realisatie is het herbouwen van het bouwvallige afdak op de speelplaats. In het afdak integreren we een serre, die ook de sfeer van vroeger oproept met een studiebank, een schoolkapstok en oude lampen.

Zelf de sfeer komen opsnuiven?

Wil je met eigen ogen komen zien hoe wij de renovatie hebben aangepakt? Dat kan tijdens de opendeur in december. 

Opendeur LivinK


LivinK interieuradvies en -styling - Wijkschooltje wordt gezinswoning.
LivinK interieuradvies en -styling - Wijkschooltje wordt gezinswoning.
LivinK interieuradvies en -styling - Wijkschooltje wordt gezinswoning.

Cadeaubon kopen van LivinK?

Schenk een cadeaubon van LivinK aan iemand die een leuk presentje verdient.

Cadeaubon bestellen